Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΡΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

2008-12-08 16:00

Σταύρος:

Εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερο να σχηματίσουμε ομάδες γιατί θα υπάρχει συνεργασία, δηλαδή θα βοηθάει ο ένας τον άλλο, το μάθημα θα γίνεται πιο εύκολο και στις ομαδικές δαστηριότητες θα μπορούμε να δουλέψουμε με ομάδες. Αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχει απόλυτη ησυχία στο μάθημα κι ότι υπάρχει πρόβλημα στο σχεδιασμό των ομάδων επειδή είμαστε 17 και μπορεί να υπάρχει κάποια διαφωνία. Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα του "πι". Δεν θα υπάρχει συνεργασία και οι περισσότεροι που θέλουν ομάδες δεν θα είναι ευχαριστημένοι με το "πι". Κάποιοι προτιμούν το "πι" γιατί υποστηρίζουν ότι θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα, όμως μπορούμε να τοποθετήσουμε τα θρανία έτσι ώστε να βλέπουν όλα τα παιδιά. Επίσης υποστηρίζουν ότι θα υπάρχει περίπτωση αντιγραφής. Αν λοιπόν κάποιος αντιγράψει θα τιμωρείται.

 

Ρεγγίνα:

Κάποια παιδιά στην τάξη μας θα ήθελαν να καθήσουν σε ομάδες αντί σε σχήμα"πι" που καθόμαστε ήδη. Εγώ θα ήθελα να σας πω την άποψή μου. Πιστεύω ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να καθόμαστε σε σχήμα "πι" επειδή:

  • Θα υπάρχει καλύετρη ορατότητα προς τον πίνακα και θα υπάρχει καλύτερη συγκέντρωση στο μάθημα.
  • Θα αποφεύγουμε σε ένα βαθμό τις συνομιλίες μαθητών και θα αποφεύγουμε την περίπτωση αντιγραφής γραπτών.
  • Θα αποφεύγουμε να αποσπούμε την προσοχή ενός συμμαθητή μας από το μάθημα.

Κατανοώ, βέβαια, τα παιδιά τα οποία θέλουν να καθίσουν σε ομάδες και έχουν δίκιο γιατί σε ομάδες θα αναπτυχθεί συνεργασία ανάμεσα στους μαθητές, θα υπάρξει αλληλοβοήθεια ανάμεσα στα παιδιά σε σχέση με εργασίες ή αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια.

 Βέβαια, υπάρχουν και αρνητικά στο να καθόμαστε σε ομάδες:

  • Η προσοχή των μαθητών θα αποσπάται πιο εύκολα.
  • Θα υπάρχουν διαφωνίες καθώς θα χωριζόμαστε.
  • Δεν θα μοιραστούμε ίσα γιατί είμαστε 17 και όχι 16.
  • Θα αυξηθούν κατά πολύ οι συζητήσεις των μαθητών.

Κάποια παιδιά μπορεί να πουν ότι με το να καθόμαστε σε σχήμα "πι" δεν βλέπουν καλά στον πίνακα. Αυτό όμως μπορούμε να το τακτοποιήσουμε με μικρές μετακινήσεις των θρανίων και των μαθητών που έχουν πρόβλημα.

Ένα άλλο πρόβλημα έιναι ότι η πλειοψηφία προτιμάει τις ομάδες. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν τις ομάδες, αλλά έτσι τα προβλήματα θα είναι περισσότερα. Άρα είναι καλύερο να συνεχίσουμε να καθόμαστε σε σχήμα"πι".

 

Κρίστη:

Το να καθόμαστε σε ομάδες είναι καλύτερα γιατί θα συνεργαζόμαστε, θα έχουμε ομαδικότητα και αλληλοβοήθεια, και αν δεν κάτουμε έτσι πολλά παιδιά θα στεναχωρηθούν. Μπορούμε ακόμη να ψηφίσουμε για να δούμε πώς θα καθόμαστε.

Τα παιδιά που προτιμούν το "πι" υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα έχουμε καλύτερη ορατότητα. Όμως, δυο χρόνια που καθόμαστε σε τετράδες όλοι είχαμε πολύ καλή ορατότητα προς τον πίνακα και προς το δάσκαλο.

Επίσης λένε ότι κάποια παιδιά θα αντιγράφουν.  Εγώ πιστεύω ότι άμα θα ήθελαν να αντιγράφουν θα αντέγραφαν και τώρα. Άλλωστε, κανείς δεν θα κρυφοκοιτάζει το τεστ του άλλου γιατί δεν υπάρχει τόσο πονηρό παιδί στην τάξη.

Τέλος δεν νομίζω ότι θα μας φύγει η έμπνευση αν καθόμαστε μαζί με άλλα τρία παιδιά.

 

Γιώργος:

Εγώ θέλω να καθήσουμε στην τάξη με ομάδες γιατί θα συνεργάζομαι με τους φίλους μου, θα είναι πιοδιασκεδαστικό το μάθημα γιατί θα μιλάμε λίγο, θα βοηθάει ο ένας τον άλλο όταν δεν ξέρει κάτι και έτσι θα περνάμε καλά γιατί θα κάθομαι δίπλα στο φίλο μου το Σταύρο, το φίλο μου τον Μρικλέν και το φίλο μου το Βασίλη. Επίσης, θα φτιάχναμε τα θρανία ώστε να βλέπουν όλα τα παιδιά. Στην τάξη θα είχε πιο πολύ χώρο και έτσι θα μπορούσαμε να βάλουμε πιο πολλά πράγματα ώστε να είναι πιο όμορφη. Θα φτιάχναμε μια πεντάδα και τέσσερις τετράδες, ώστε όλοι να ήταν σε ομάδες. Με τη συνεργασία θα κάνουμε πιο γρήγορα το μάθημα ώστε να διευκολύνουμε το δάσκαλο.

 

Άντι:

 Εγώ θέλω να είμαστε σε ομάδες επειδή έτσι θα είμαστε πιο ωραία, άμα δεν θα ξέρω κάτι θα με βοηθάνε οι διπλανοί μου και θα τα καταλαβαίνω πιο εύκολα. Νομίζω ότι θα είναι πιο οργανωμένη η τάξη μας, θα έχουμε περισσότερο χώρο από ότι έχουμε τώρα και δεν θα χρειάζεται να κάνουμε κύκλο για να πάμε στον κύριο.

  

Θάλεια:

 Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να κάτσουμε σε ομάδες γιατί θα συνεργαζόμαστε και όταν κάποιος ξεφεύγει λίγο από τα μαθήματα οι άλλοι θα τον βοηθήσουν να φτάσει την ομάδα του.

 

 Σάρα:

 Η άποψή μου είναι να καθίσουμε σε ομάδες επειδή η τάξη θα γίνει πιο όμορφη. Επίσης θα βοηθάμε ο ένας τον άλλο και έτσι μπορεί να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Αν μας νοιάζουν οι βαθμοί θα προσέχουμε περισσότερο. Με το σχήμα Πι δεν θα υπάρχει οργάνωση στην τάξη και θα υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας πώς και με ποιον θα κάτσουμε.

  

Ελένη:

 

Ομάδες

Πι

  1. Θα υπάρχει μεγαλύτερη ομαδικότητα σε ομαδικές εργασίες.
  2. Κάποια παιδιά που έχουν πρόβλημα ή δυσκολεύονται σε μια άσκηση του μαθήματος θα μπορούν να βοηθιούνται από την ομάδα.
  3. Θα μπορούμε να συνεννοούμαστε καλύτερα ο ένας με τον άλλο.
  4. Μου θυμίζει την κυρία Μαρία, όπως ήμασταν πέρσι. 
  1. Θα υπάρχει διαφωνία για το πώς θα καθίσουμε.
  2. Μπορεί κάποια παιδιά να μη βλέπουν καλά στον πίνακα.
  3. Θα υπάρχει περισσότερη ηρεμία στην τάξη.
  4. Θα είμαστε πιο πολύ συγκεντρωμένοι στο μάθημα.

 

 Προτιμώ το Πι γιατί θα υπάρχουν διαφωνίες για το πώς θα καθίσουμε.

 

Παναγιώτης:

 

Ομάδες

Πι

1.      Οι περισσότεροι θέλουν να καθίσουν σε ομάδες.

2.      Θα βοηθά το ένα παιδί το άλλο στις ομαδικές εργασίες.

3.      Θα υπάρχει ομαδικότητα.

  1. Καλή συγκέντρωση και ορατότητα στον πίνακα.
  2. Αν θέλουμε αποφεύγουμε τις συνομιλίες με τους συμμαθητές μας.
  3. Αποφεύγουμε την περίπτωση αντιγραφής.
  4. Δεν επιτρέπουμε στο διπλανό να δει το τεστ.
  5. Υπάρχει καλύτερη συγκέντρωση στις ασκήσεις γραπτού λόγου.
  6. Και τώρα που καθόμαστε ανά δύο μπορεί ο ένας να βοηθά τον άλλο.
  7. Ομαδικότητα και φιλία υπάρχει και τώρα που καθόμαστε σε σχήμα Πι.

 Προτιμώ το σχήμα Πι επειδή τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα.

 

Βασίλης:

 Εγώ θέλω να καθίσουμε σε ομάδες γιατί θα βοηθά ο ένας τον άλλο αν έχουμε μια ομαδική εργασία που χρειάζεται συνεργασία. Σε ομάδες, αν κάποιο παιδί δεν μπορεί να κάνει μια άσκηση, οι άλλοι μπορούν να το βοηθήσουν. Επίσης θα βλέπουμε καλύτερα στον πίνακα. Σε ομάδες θα λέμε μεταξύ μας αστεία και θα γελάμε.

 

Αστέριος:

 Νομίζω ότι θα πρέπει να καθίσουμε σε ομάδες για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο στις ομαδικές εργασίες και μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα. Καθόμαστε μακριά ο ένας από τον άλλο και δεν μας ενοχλεί κανείς.

 

—————

Πίσω